Статті / Проекти лазень. Як побудувати лазню. Обробка лазні.

Лазня своїми руками

Як зробити лазню такою, щоб вона приносила тільки задоволення?

Треба заздалегідь продумати всі моменти при плануванні та будівництві лазні. Щоб надалі не виникло складнощів при експлуатації.

На нашому сайті Ви знайдете багато корисної інформації в статтях як побудувати лазню своїми руками. Щоб не повторюватися і не нагромаджувати інформацію, сформуємо основні правила і опублікуємо велику кількість зображень - вже готові лазні та сауни на фото.

Домашня лазня

Домашня лазня - ніколи не зрівняється з громадськими. домашня лазня
Безумовно має масу переваг:

  • обробка лазні буде зроблена виключно по Вашому бажанню (дерево, планування, конструкція, зручна висота і ширина лежаків)
  • абсолютна впевненість в чистоті та гігієні всіх поверхонь
  • моральне задоволення і цілковита релаксація
  • доступність в будь-який час дня і ночі
  • чудове місце, куди можна запросити друзів або навпаки усамітнитися
  • підтримка організму в тонусі і загартування захисних сил організму
  • свобода у виборі оздоровчих або косметичних процедур (масаж банним віником, скраби, маски, пілінг)
  • ніяких лімітів по часу

 

Будівництво лазні

Є така думка, що потрібно вибрати піч потужніше, щоб швидко можна натопити лазню і легко підтримувати бажану температуру. лазня фото всерединіНасправді, в першу чергу потрібно подбати про збереження тепла - тобто правильній теплоізоляції парної кімнати. Інакше всі витрачені Вами сили і дрова (або електроенергія) на топку печі підуть "в трубу" - в даному випадку крізь вікно / двері / стіни / стелі.

Тому запам'ятайте: перше, що потрібно - це зробити правильний "пиріг" стін і обов'язково максимально утеплити стелю.

Чому саме стелю, а не підлогу? Тому що всі з курсу фізики знають, що тепле повітря піднімається вгору - і якщо стеля не утеплена, не має відбиваючу тепло фольгу - тепло буде йти, як крізь сито з Вашої лазні. Якщо передбачити укладання базальтової вати (бажано 100 мм + фольга) і не втратите тепло. А значить потрібно менше енергії, палива і часу для догонки температури у бані до потрібного градусу.

Піч для лазні

Дров'яна чи електрична?
В ідеалі звичайно - це встановити дров'яну піч для лазні.
Бувають:

  • суцільнометалеві печі
  • печі-каміни (із скляними дверцятами)

Якщо порівнювати модельний ряд одного виробника, то печі - каміни в ціні вище (на 20% - 30%), ніж класичні суцільнометалеві з звичайної дверима. 

піч для лазні Коли покупець в магазині дивиться на ці дві поруч стоячі печі, то відразу в уяві малюється ідеалістична картинка того, як чудово буде спостерігати за язиками полум'я, сидячи в кімнаті відпочинку. З цієї чудової думкою і в прекрасному настрої зазвичай купується така піч.

Що далі? За фактом виявляється наступна ситуація: розмір цього "вікна" занадто малий, щоб давати дійсно імітацію каміна. Вогонь горить в глибині печі (в топці) і щоб побачити зачаровуючий танець язиків багаття - потрібно буквально чи не лягти навпроти скла. А якщо не заглядати, схилившись над склом, то будуть видні тільки червоні мерехтливі отблікі. І то, тільки до того моменту поки не закоптиться скло. В залежності від того, дровами якої породи деревини Ви будете топити піч - буде зрозуміло на скільки часто Вам знадобиться чистити скло від сажі.

Які дрова вибрати для печі в лазні?

Дрова для каміна для печі перш за все повинні бути певної вологості! Щоб горіти, а не диміти! Якщо дрова сирі - процес горіння не почнеться, замість цього буде генеруватися величезна кількість їдкого диму. Тому для розпалювання каміна або печі потрібно брати дрова вологістю не більше 25%. 

Вологість дров - це умовно кажучи скільки % вологи містить деревина по відношенню до маси.

  • штучно висушені (в сушильних камерах) = 10 - 12%
  • зберігати у приміщенні (від 1 місяця) = до 18%
  • зберігати під навісом (від 1 місяця) = до 25%
  • свіжоспилені = 50%

Різні породи деревини мають відмінні один від одного фізико-хімічні характеристики. Тепло, що виділяється в процесі горіння обчислюється калоріями. Давайте подивимося на довідкові дані калорійності різних порід деревини:

  Порода деревини     Теплотворна здатність, ккал 
Сосна 2127
Вільха 2097
Дуб 3108
Граб 3257
Бук 3145
Ясен 3177
Береза 2804

Березові дрова в процесі горіння утворюють дьоготь, який накопичується на стінках топки і в димоході - це може призвести до неправильної роботи печі і неможливість її подальшої експлуатації. Тому варто подумати: використовувати їх або краще вибрати інший матеріал.

Сосна - як і всі хвойні породи деревини містить смолу - в процесі горіння утворюється кіптява.

Вільхові дрова мають чудову особливість - вони випалюють сажі в димоході, яка могла накопичитися від інших порід деревини. Тому, щоб не чистити (або принаймні рідко чистити) димар - рекомендується обов'язково робити кілька протопок, використовуючи чисто вільхові дрова.

Дуб, граб, бук, ясен - це дрова твердих порід листяних дерев - максимальний жар в процесі горіння і немає ні смоли, ні дьогтю.

 

Піч для лазні електрична

Електрична піч для лазні - альтернатива дров'яної в тому випадку, якщо немає можливості встановити традиційну кам'янку.
Є проста формула як підібрати потужність електричного нагрівача для сауни: 1 куб. м приміщення = 1 кВт.

Наприклад: у вас баня / сауна таких розмірів: 1,85 м х 2,2 м х 2,4 м (ширина х довжина х висота).
Вважаємо кубатуру кімнати:  1,85 х 2,2 х 2,4 = 9,8 куб. м
Каменки для сауни таких розмірів повинна бути не менше 10 кВт.

Обробка лазні

Найприємніша частина в будівництві лазні - це лицьова обробка. Одне задоволення працювати з натуральним, приємним на дотик матеріалом. Кожна встановлена дощечка радує око і дає відчуття того, що робота наближається до завершення і вже скоро можна буде розслабитися у власній добре натопленій лазні.

Дерево для облицювання стін потрібно вибирати тільки листяних порід.

Сосна, ялина, смерека, кедр - хвойні породи - містять смолу, яка при високій температурі буде проступати на поверхні дошки і перетворюватися в гарячі липкі краплі.

Липа - традиційний матеріал для сауни. М'яка, пориста структура липової деревини не розжарюється навіть при високих 100 градусах, які "наганяють" в сухій сауні. Можна абсолютно сміливо спиратися ліктем і спиратися спиною до стін, облицьованих липової вагонкою.

Вільха - їй просто немає альтернативи в якості вагонки для лазні. Вагонка з цього дивного дерева не розжарюється при підвищених температурах (також як і липа). Відмітна особливість саме вільхи - для неї не страшна волога. Таким чином: пар, бризки від віників, діжка з водою, інгаляції - всі ці умови і фактори чудово сусідять з деревиною вільхи. Ще з давніх часів саме вільха використовувалася при будівництві мостів, колодязів - тобто взагалі може роками перебувати у воді. Крім того, вільха є міцною деревиною - тому при виборі лежаків для лазні - потрібно вибирати брус з вільхи.

Лазні, сауни фото

Для збільшення фотографій – натисніть на зображенні.  

проекти бань як побудувати лазню
 будівництво лазні  домашня лазня
 дерев'яні лазні  лазня своїми руками фото
 обробка лазні  обробка лазні
 лазні сауни фото  лазні сауни фото
 вагонка для лазні  вагонка для лазні
вагонка для лазні вагонка липа
вагонка липа вагонка липа
будівництво лазні парилка в лазні
парилка в лазні підлога в лазні
дерев'яні лазні дерев'яні лазні
будівництво лазні міні лазня
міні лазня піч у лазні
лежак для сауни лежак для сауни
лазня на дровах лежак для лазні
полиці у лазні домашня лазня
фінська лазня фінська лазня
красиві сауни красиві сауни
красиві сауни красиві сауни
лазня всередині сауна своїми руками фото
дизайн сауни дерев'яні сауни
дерев'яні сауни будівництво лазні
дерев'яні лазні дерево для сауни
сауна проекти фото лазня фото всередині

 

Підлогу в лазні

Підлога в лазні має бути:

  • екологічно чистою (щоб при високій температурі в сауні не було випарів штучних матеріалів з вмістом хімічних речовин, наприклад таких як лінолеум)
  • утепленою (не в сенсі робити спіральну теплу підлогу, а утеплити її підкладкою, пінопластом або зробити інший вид теплою стяжки)
  • не слизькою - щоб убезпечити себе і гостей Вашої лазні від падіння і травм
  • пристосованою для легкого та зручного прибирання і підтримання чистоти - щоб приємно було відвідувати лазню, де пахне тільки настоянками трав і банним віником
  • вологостійкю (якщо мова йде про лазні, де віники, пар, вода)

Виходячи з перерахованого вище, можна зробити висновок, що відповідні матеріали для облаштування підлоги - це натуральна дерев'яна дошка підлоги або керамічна плитка.

Дерев'яну підлогу можна робити в сауні - там немає вологи. А оскільки на рівні підлоги температура не перевищує 40-50 °С, то можна сміливо укладати соснову дошку, яка не дорога в ціні і масово продається повсюдно (у відмінності від листяних порід - рідкісні і дорогі). Сосна для підлоги в сауні - хороший варіант.

Підлоги в лазні краще зробити з керамічної плитки (обов'язково під стяжку потрібно передбачити пінопласт, щоб підлога не тягнули холодом). Плитку краще вибрати саме для підлоги - вона відрізняється по фортеці від стінової.

Підлоги з плитки - дуже слизькі! Найкраще рішення - це зробити решітку з дерев'яних рейок за розміром - як би "дерев'яний килимок". Таким чином, Ви будете впевнені, що не посковзнетеся і збережете здоров'я. Цей дерев'яний трап робиться дуже легко з так званої "трапиковой рейки".

Трапиковая рейка - це вільхова строганая планка шириною 40мм, товщиною 20мм, довжина може бути будь-яка від 500мм до 3000мм (від 0,5 метра до 3-х метрів).

Рейки-опори укладаються на відстані 50-60 см один від одного. Зверху на них (по діагоналі або під кутом 90°) з проміжком в 1-2 см набиваються рейки, формуючи міцний дерев'яний щит, який без проблем витримає вагу дорослої людини.

Трап в зборі - має невелику масу - тому його легко можна підняти і зробити прибирання в парній кімнаті.

Керамічна плитка + Трап (дерев'яний щит на підлозі) = чистота, теплота, комфорт, безпека для здоров'я (екологічно чистий, не слизький матеріал).

підлога в лазні трап
 підлога в лазні  трап
 трап для душу і ванни  трап для душу і ванни

 

Зателефонувавши нам, Ви можете замовити необхідний матеріал, його доставку прямо на Вашу адресу. Ми працюємо по всій Україні!

 

Телефонуйте без вихідних!

(050) 410-67-05
(067) 411-50-49